Hajóval az Adrián

Csodálatos érzés, amint megpillantja az ember a spliti kikötőben a régi árbócost, amelyről tudja, hogy több alkatrésze száz évesnél is idősebb. De a kabinokban zuhanyozó van, mint egy jól felszerelt szállodában, és az étteremben csokornyakkendős pincérek szolgálják fel a dalmát konyha remekeit, a tenger gyümölcseiből készült ételeket. Az utazó még a a spliti élményekre gondol, a város hangulatára, ahol a keskeny utcák bájos tengerekbe futnak, ahol Diocletianus császár és az utána következő korok emlékét őrzik a fantasztikus állapotban megmaradt és felújított évszázados épületek.De Joszip, a kapitány kiadja a parancsot, a legénység felszedi a horgonyt, és a hajó elindul délre, Dubrovnik irányába. 

Dubrovnik, az egykori Raguza, mely a történelem során hol Bizánc, hol a velenceiek, hol a magyarok kezén volt, a Szerbiával vívott pusztítő háború után az UNESCO és a horvát nép összefogásának eredményeként ismét régi pompájában várja az utazót.Évezredes ereklyék Dubrovnik templomaiban

A félévezredes várfal és bástyák fehér mészkőből épült, piros tetejű házakat, szűk sikátorokat, virágokkal teli átriumokat fognak közre, ahol önfeledten énekelnek a tüzes tekintetű dalmát asszonyok, miközben a ruhákat teregetik, és a gyermekek hangos sivalkodással kergetik a labdát, gyötrik a biciklit, a rollert. A vendéglőkből édes-bús dallamok szűrődnek ki, a színes napernyők alatt pedig a városnézésben megfáradt turisták hörpölgetik kávéjukat, üdítőjüket.Mert bizony jócskán akad itt látnival, ámbátor sokan vallják, hogy az is bőségesen elég a testi-lelki békességhez, megújuláshoz, ha bebarangoljuk Dubrovnik utcáit, megmásszuk a hegyre kapaszkodó lépcsőket.Hiszen itt, a Dominikánus templomban őrzik Szent István királyunk koponyaereklyét, a katedrálisban pedig Szent Balázs és a város, illete a kereszténység történetében jelentős szerepet játszó kiválóságok relikviáit.De bármily varázslatos Dubrovnik, menni kell tovább, hisz vár minket Dalmácia ezer szigete. Korcula bájos utcáival, kikötőivel, Marco Polo szülőházával olyan, mint egy igazi gyöngyszem.

Vacsora után táncolókkal telik meg a fedélzet

Vagy Hvar, ahol hatalmas kaktuszok, sudár pálmák, az egymásnak árnyat adó, szorosan egymás mellé épült hófehér házak utalnak arra, hogy ez Dalmácia legmelegebb szigete. S ne feledkezzünk meg Bracról sem, ahol az Aranyszarv-földnyúlványon fürdőzők, napozók százai élvezik az éltető napsütést.Este a kivilágított hajó fedélzetén táncra perdülnek a vendégek, s meghívják egy italra a vidám magyarokat vágyakozva néző német vagy angol turistát.


Ajánlott dubrovniki szállás a Villa Dubrovnik*****.